Síoktatás Ausztriában, Bad Kleinkirchheim csodálatos síterepein

Itt néhány tanácsot osztanék meg a leggyakrabban hozzám intézett kérdések kapcsán.

Kisgyermeket oktatásra hozni 4 éves kortól érdemes. Ekkor már képes megérteni és elvégezni az utasításokat, megfelelő a kondíciója és van benne elég kitartás ahhoz, hogy szokatlan öltözékben (maszk, bukósisak, kesztyű, síbakancsok stb.) fegyelmezetten végigcsináljon egy-két órás oktatást. Ettől az életkortól van rá esély, hogy nem sír a Mama után és hajlandó egy idegen személy társaságában tölteni az idejét.Természetesen szoktak kisebbeket is beadni sí-oviba, de ez inkább csak játék, miközben a picik alapvető szükségeinek folyamatos ellátására is figyelmet fordítanak. Tényleges eredmény és a csúszás megkedveltetése igazán négy éves kor után érhető el egy kisgyermeknél. Persze mindig lehetnek kivételek.

A másik tanácsom, hogy az öltözék megválasztásánál mindig tartsátok szem előtt azt, hogy a sízés komoly fizikai munka, ezért sem magatokat, sem a gyermekeket ne öltöztessétek túl. A könnyed mozgást lehetővé tevő, réteges öltözék a legmegfelelőbb. A hegyen pillanatok alatt változhat az időjárás, legyen átgondolt és könnyen átrendezhető az öltözék.


A felszerelés kiválasztásakor és vásárlásánál a sícipőre fordítsatok különös gondot. Próbánál kérjetek hozzáértő segítséget, mert a lábforma, a vádlik alakja, a cipő keménysége, fel- és levétel nehézsége mind nagyon fontos szempontok ahhoz, hogy a sízés öröm és ne gyötrelem legyen. Nincs annál bosszantóbb, mint amikor három ember segítsége kell a sícipők le- és felvételéhez és még akkor is csak hosszas izzadás árán sikerül. Az sem kellemes, amikor a sícipőről néhány órás viselés után derül ki, hogy elviselhetetlenül nyomja és töri a lábat bizonyos pontokon. Fontos az is, hogy ne legyen rövid és kicsi, mert nagyon fázhat benne a láb, ha szűk és már amúgy is elszorította a vérkeringést. Ezért vásárláskor lehetőleg töltsetek bennük hosszú időt az üzletben, kapcsoljátok be, lépegessetek, ácsorogjatok bennük mielőtt választotok.

Tanulj meg síelni Heincz Sándorral, a Qualitats Skischule Brunner sí-iskola magyar nyelvű síoktatójával!


©tanuljsielni.hu